TRABZON-KAHRAMANMARAŞ KARDEŞLİĞİ Tüm Trabzonluların bildiği üzere Trabzon'da bir Maraş caddesi bulunmaktadır. Aynı şekilde Kahramanmaraş’ta ise Trabzon caddesi bulunmaktadır. Peki hiç düşündünüz mü.? İki karşılıklı cadde ismiyle kardeşlik olur mu.? Neden caddelere bu isimler karşılıklı olarak verilmiştir. ? Karadeniz'in hırçın Trabzon’u nasıl olurda denize sınırı bile olmayan bir şehir ile kardeş olur. İki Şehrin Yolları nerede nasıl kesişmiştir. Kardeşliğin gerçek nedenleri neleredir.? Kardeşlik bağları bu iki cadde ismi ile de sınırlı değildir herhalde.! Ökkeş Bölükbaşı yıllardır Trabzon camiası içerisinde basın sorumlusu olarak bulunmaktadır. Basın-Yayın, Halkla İlişkiler konuları çerçevesindeki insani ilişkileri nedeniyle, tanıştığı onlarca kişiyle yaptığı sohbetlerde hep "Trabzon Of İlçesinin [Paçanlı, Yente, Eskipazar] köylerindeki Türbelerimiz {Saçaklızade Kardeşler} " ve "Cadde İsimlerimiz - Trabzon Caddesi- Maraş Caddesi" anlatılarak kardeşlik vurgusu yapıldığını fark etti. 2014 yılında kendisini ziyaret ederek yakından tanışma fırsatı bulduğu Kahramanmaraş Valilerimizden Sayın Necmettin Karaduman Beyefendi'nin özellikle de Cadde isimleri hakkındaki bir çok insanın bilmediği gerçekleri kendisinden dinledi ve not aldı. Yaptığı araştırmalarda Trabzon ve Kahramanmaraş’ın Osmanlı Arşiv kayıtlarında da M.S. 632 yılına kadar dayanan köklü bir kardeşliğin olduğunu gördü.
Bu kardeşliğin sebeplerini ararken bulduğumuz cevapların herkesle paylaşılması gereğini hissettik. Bu konularda ciddi çalışmalar yaparak Trabzonlu ve Kahramanmaraşlı hemşerilerimize doğruları aktarmak gerekliliği gibi bir durum oldu. Bunun "Sıradan Bir Dernek" ile yapılamayacağını, hatta bugüne kadar yıllardır kurulmuş olan onlarca derneğin hiç biri tarafından dile getirilmemiş olduğunu görerek “Kardeşlik Köprüsü” kavramını Dernek ismimiz olarak belirleyerek yola çıktık.Bunun için bir dernek kurulması gerekliliği ortaya çıktı. Trabzon-Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneği ; Trabmarder Avrupa ve Türkiye de iki il arasında kurulan ilk ve tek Kardeşlik Derneğidir. Derneğimizin Kurucu Başkanı Ökkeş Bölükbaşı’dır. Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneği 20 Ocak 2015 tarihinde kurulmuştur. Amacı iki şehir arasındaki tarihten gelen bağları sürdürülmesi ve temeli 632 yılında atılan kardeşliğin tanıtılması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Üyeleri bu amaçla bir araya gelen Trabzon ve Kahramanmaraşlı insanlardan oluşmaktadır. Günümüzde bu iki şehir insanlarının kendi aralarında konuşurken, Trabzon ile Kahramanmaraş’ın kardeş şehir oluşları ve kardeşliği hakkında ilk ve belki de tek söyledikleri konu, her iki ilimizde karşılıklı olarak verilmiş olan cadde isimleridir. Trabzon’da Kahramanmaraş Caddesi, Kahramanmaraş’ta da Trabzon Caddesi var.
Tamam var da, bu nasıl olmuş, ne olmuş da karşılıklı cadde isimleri verilmiş.? Sorulduğunda doğrusunu bilen pek az kişi bulunuyor. Peki; Trabzon (Paçanlı – Yente - Eskipazar) nere, Kahramanmaraş nere. Of’da, Çaykara’da, Eskipazar’da ayrı ayrı olmak üzere Maraşlı üç zatın mezarları ve türbeleri nasıl oluyor da buralarda bulunuyor .? Ayrıca; Ayşe Gülbahar Hatun kimdir.? Trabzon’la ilgisi nedir.? Vakfıkebir ilçesinin adı nereden gelmektedir ve neden Vakfıkebir’dir. TBMM Eski (4 Aralık 1983 - 29 Kasım 1987 ) Başkanlarından, Türkiye Parlamenterler Birliği İstanbul Şubesi Başkanı ve Türkiye Encümen-i Daniş Gurubu Başkanı, Kahramanmaraş (1966 - 1970) Eski Valisi Sayın Necmettin Karaduman’ın bu kardeşliğe katkısı var mıdır.? Tüm bu soruların yanıtlarını bulduğumuzda göreceğiz ki söz konusu kardeşliğin kökenleri bildiğimizden daha derinlerde. Trabzon ile Kahramanmaraş’ın kardeşliğini anlamak için bu şehirlerin tarihsel kronolojik gelişim sırasına bakmamız gerekir. Bu kardeşlik Türkiye’de ve Türkiye dışından bildiğimiz kardeş şehirlere benzemez ve kıyaslanamaz.
|