KADINLAR KARDEŞLİK KÖPRÜSÜNDE BULUŞTU…
TRABMARDER, Trabzon Kahramanmaraş Kadınlarını Kardeşliğin Köprüsünde Buluşturdu.
Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneği kuruluşuyla birlikte iki şehrin insanları arasındaki kardeşliğin temeline yönelik faaliyetlerine başladı.
Hafta sonu İstanbul’da çok önemli bir projeye imza atarak Trabzon’dan Kahramanmaraş’a Kadınları “Asırlık Kardeşliğin Köprüsü”’nde buluşturdu.
Trabmarder’in “Kadınlar Buluşuyor Asırlık Kardeşliği Konuşuyor” etkinliğinde, zengin bir yazma koleksiyonuna sahip Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Kanadalı sanatkâr gelini Hughette Bouffard Eyüpoğlu “Geleneksel Türk Yazmacılığı” hakkında ve kendi çalışmaları ile sergileri konusunda kadınları bilgilendirdi. Etkinliğe söyleşi konuğu olarak Osmanlı Hanedanı araştırmacısı “en genç kadın tarihçi” unvanlı yazar Nermin Taylan katıldı.
Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneği kurucu başkanı Ökkeş Bölükbaşı derneğin kuruluş ve kuruluşu sonrasında yapmış oldukları faaliyetlerle ilgili kısa bir açılış ve selamlama konuşması yaptı.
TRABMARDER başkanı Bölükbaşı’nın konuşması sonrası toplantıya da başkanlık yapan Genel Sekreter Yüksek Mimar Nuran Nuhoğlu, asırlık kardeşliğin daha geniş kitlelerce tanınması gerekliliğine vurgu yaptı. İki şehrin insanları arasında kardeşliğin nereden geldiğinin derinlemesine araştırmaların yapılmasına öncülük etmek ve projeler yapabilmek adına, kardeşlerin bir köprü vasıtasıyla buluşması gerekliliğinin bir ihtiyaç olduğuna inandık, TRABMARDER’i kurduk dedi.
Nuran Nuhoğlu, başarılı çalışmalarından ve yayımladığı kitap serisinden övgüyle bahsederek günün önemine binaen konuşmalarını yapmak üzere söyleşi konuğu Osmanlı hanedanlığı tarih araştırmaları yazarı Nermin Taylan’ı konuşmalarını yapmak üzere takdim etti. Tarihçi yazar Nermin Taylan, sözlerine Osmanlı Arşivlerinde yaptığı araştırmada karşılaştığı belgelerden söz ederek başladı.
Taylan; Tarihte Maraş ve Trabzon arasında kurulan kardeşlik köprüsünü yaşatma ve bu köprünün üzerinden sevgiyle, kardeşçe ve dahi çeşitli kültür faaliyetleriyle geçebilmek bununla birlikte geçmişten bizlere kalan mirası gelecek nesillere taşıyabilmek adına Kahramanmaraş ve Trabzon kardeştir Ve her daim kardeş kalacaktır.
1461'de Fatih Sultan Mehmed'in Trabzon’u fethetmesiyle başlayan süreçte günümüzün Maraş şehrinde pek çok âlim devlet tarafından şehir ahalisinin İslamlaştırılması adına Trabzon'a yerleştirilmiş ve daha sonrasında da Fatih'in torunu Yavuz Sultan Selim Trabzon sancakbeyliği görevine atanarak şehri büyük ölçüde imar etmiştir.
Fatihin babaannesi Emine Hatun, eşi Sitti Mükrime Hatun Dulkadiroğulları beyliğinden olduğu gibi Yavuz Sultan Selim'in validesi de yine Dulkadiroğulları beyliğin bey kızıdır ve oğlu Yavuz Sultan Selim'in 23 yıllık sancakbeyliği döneminde Trabzon’da yaşamış birçok hayır islerinde bulunduğu gibi şehrin imar faaliyetlerinde de kurmuş olduğu vakıfla katkı sağlamıştır. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Kanadalı sanatçı gelini Hughette Bouffard Eyüpoğlu, kahvaltılı söyleşi de Anadolu motiflerinden oluşan yazma eserlerini tanıttı. Hughette Bouffard Eyüpoğlu sergi öncesi yaptığı kısa konuşmasında resim pahalı bir sanat dalı oysa ki nakış öyle mi.? Anadolu’da nakış olmayan ev yoktur..nakış, halk sanatıdır. Dedi.
Trabmarder
|